Bogføringsloven er den lov, som beskriver de gældende retningslinjer for bogføring af posteringer for erhvervsdrivende virksomheder, organisationer og sammenslutninger. I Danmark er bogføring en lov, som betyder at man skal kunne dokumentere alle transaktioner.
Bogføringsloven indeholder en række retningslinjer som skal overholdes.
Digital bogføring
Loven om digital bogføring, betyder at alt bogføring skal laves i et digitalt bogføringssystem og opbevares. Det gælder fakturaer, kvitteringer, bilag osv.
Den nye bogføringslov træder i kraft d. 1. juli 2022. Der vil være en overgangsperiode, og det er derfor forskelligt, hvornår reglerne for den digitale bogføring træder i kraft for de forskellige regnskabsklasser.
– Loven træder i kraft d. 1. juli 2022 – 1. januar 2023 bliver kravene til digitale bogføringssystemer
specificeret
– Bogføringssystemer har 2023 til at lave tilpasninger, så de (og brugerne) lever op til de nye regler
– Tidligst 1. januar 2024 træder reglerne for selskaber (regnskabsklasse B, C og D) i kraft
– Tidligst 1. januar 2026 træder reglerne for personligt ejede virksomheder (regnskabsklasse A) i kraft der tilhører regnskabsklasse A og har en årlig nettoomsætning på over 300.000 kr.
Hvem er omfattet af bogføringsloven?
I hvilke grad din virksomhed er omfattet denne bogføringslov, afhænger er virksomhedens størrelse og omsætning, som også betyder at kravene vil variere. Dog er alle erhvervsdrivende virksomheder er omfattet af bogføringsloven.
Et af de krav når man har en virksomhed, er at bilag skal opbevaret i op til 5 år. Det skal man gøre da eksempelvis SKAT og andre myndigheder kan kræve at man skal kunne dokumentere transaktioner i op til 5 år. Straffen er en bøde, hvis man ikke man overholder kravet på opbevaring af bilag.
Virksomheder, der laver bogføring for andre (fx revisorer), skal samtidig leve op til de samme regler som dem, de bogfører for. De kommer til at dele ansvaret med virksomheden ift. at regnskab og bogføring lever op til de nye regler og krav. De nye regler kommer i høj grad til at få betydning for virksomheder, som ikke bruger et regnskabsprogram eller opbevarer regnskabsmateriale digitalt.
Hvilke krav gør sig gældende?
De krav man som virksomhed skal være opmærksom på at man lever op til ifølge bogføringsloven er følgene:
1.Registrering af transaktioner
Virksomheden skal registrere alle transaktioner nøjagtigt og hurtigst muligt efter de har fundet sted. Når bilaget bliver registeret, er det meget vigtigt, at beløb samt transaktionsdato er tydelig. Transaktionerne skal så vidt som muligt registreres i en kronologisk rækkefølge, som transaktionerne er foretaget i. For at virksomheden ikke mister overblikket over virksomhedens indtægter og udgifter, er det vigtigt med løbende afstemning, som samtidigt også er et krav.
- Beskrivelse af virksomhedens bogføringsprocedurer
I den nye bogføringslov er der blevet tilføjet noget nyt under begrebet ‘regnskabsmateriale’, dvs. dokumentation for dit regnskab, som du skal opbevare i 5 år.
Bogføringsprocedurer som virksomheder skal udarbejde en beskrivelse af skal indeholde
- Hvordan virksomheden sikrer løbende registrering af transaktioner
- Hvordan virksomheden sikrer, at regnskabsmateriale bliver opbevaret i 5 år
- Hvilke medarbejdere, der har ansvaret for disse procedurer.
Før den nye bogføringslov skulle virksomheder beskrive hvilke it-systemer de brugte i forbindelse med bogføring. Efter den nye lov er det ikke nødvendigt længere, da der kommer nye krav, at virksomheder skal anvende godkendte digitale systemer til bilag og bogføring. Man kan følge med hos Erhvervsstyrelsen, for at holde sig opdateret med de nye krav.
- Bilag skal være digitale
Det er stadig et krav også i den nye bogføringslov, at virksomheder opbevarer deres regnskabsmateriale på betryggende vis i 5 år. Den konkrete beskrivelse, af hvordan virksomheder skal håndtere deres bilag digitalt, vil der komme en beskrivelse af som Erhvervsstyrelsen arbejder på. Så man kan lige så godt forberede sig på fra nu af, at sørge for at alt bilag er digitalt. På den måde sikre virksomheder også at regnskabsmateriale ikke bliver, misbrugt, indeholder fejl eller forsvinder.